Otthonszépítész

7 lakberendezési hiba a nappaliban

2019. január 30. 17:23 - Otthonszépítész

01_7.jpg

Amikor egy aprólékosan kialakított nappaliba belépünk, azonnal érezzük, hogy milyenek az arányok, a hangulata és a dekorációs elemek. Egy harmonikus helyen szívesen töltünk el hosszú órákat, pihenünk át egy délutánt vagy fogadunk vendégeket. Viszont ez néha csak olyan álom, mint amit a filmekben látunk, mert a valóságban a tökéletességre való törekvéssel elrontjuk az egész teret.

Mutatunk néhány olyan alapvető hibát, amit kerülj el, ha most kezdesz nappali felújításba vagy átrendezésbe!

#1 hiba: Rossz kanapé választás

Mindenki egyetért azzal, hogy egy nagy nappali a nagy kanapéval kezdődik. Ha találsz egy neked tetsző darabot, akkor viszont nehezen válsz meg tőle még akkor is, amikor a szoba minden más pontját átalakítottad. Viszont így nem lehet elérni a kívánt hatást, hiszen az egész teret egy adott ponthoz és stílushoz kell igazítani, ami még a legjobb lakberendezőnek is nehéz. Ha eladod a régi kanapédat, akkor annak az árából már tudsz választani egy újat, ami az új elképzelésekhez illik.

Vagy a másik véglet, amikor felújítottad a helyiséget, de a vásárláskor egy egészen más stílusú kanapéra esik a választásod. A rossz hír az, hogy nem viheted haza!

Tipp: A kanapé választásánál törekedj az egyerűségre és a praktikumra. Egy egyszerű darabot még mindig könnyebben tudsz feldobni párnákkal és plédekkel, mintha egy túldíszitett szövetűt választottál volna. Nézd meg, hogy mekkora az a bútor, ami kényelmesen elfér a nappalidban, milyen színekkel harmonizál és inkább nézelődj tovább, de ne köss kompromisszumot!

01_8.jpg

#2 hiba: A bemutatóterem megjelenés

Mindenkinek tetszenek azok a nappalik, amiket egy katalógus lapozgatása közben meglát, vagy az áruházban nézelődve belebotlasz. Viszont ezek nem mindig praktikusak és kényelmesek. Lehet, hogy minden vendégedet ámulatba ejtenéd vele, viszont élhetetlen lenne a tér.

Tipp: Amikor a boltban kiválasztod a nagyobb elemeket, akkor úgy kalkulálj a költségvetéssel, hogy beleférjenek még a kiegészítők is, amikkel otthonosabbá varázsolhatod a teret. A kisebb, kellemes darabok adnak személyiséget a dolognak.

01_9.jpg

#3 hiba: Túl kicsi szőnyeg

Szakemberek szerint a nappali díszítés egyik fő elkövetője a rosszul méretezett szőnyeg. A hatalmas szőnyegek egyrészt drágák, másrészt mindenki ódzkodik tőlük, így inkább a kisebb darabokra esik a választás. Ez viszont minden esetben rossz döntés, hiszen ez a textília a szoba egyik legfontosabb eleme.

#4 hiba: Rossz elrendezés

Általában az otthonok többségében a “tévé elé kerüljön a kanapé” szabály érvényesül. Igen ám, de nem minden lakás adottsága és mérete engedheti meg ezt. Hiszen így lehet nincs hely arra, hogy betegyünk egy dohányzó asztalt, vagy a szoba többi részét kényelmesen és praktikusan rendezzük be.

Tipp: Ne ragaszkodj a hagyományos elrendezéshez, néha érdemes megbontani a teret, játszani az elhelyezéssel, hogy a tökéletes nappali létrejöjjön.

01_10.jpg

#5 hiba: Rossz helyre tett festmény

Mindenki szereti megmutatni a kedvenc műalkotását vagy poszterét. Te mihez viszonyítasz, amikor a falra lógatod a képet? Mert nem minden esetben kell nézni, hogy hol a szoba közepe, hiszen lehet, hogy egy kis olvasó vagy kuckózos sarokban mutatna jól egy meleg árnyalatú kép. De ha nagyon elüt a szőnyeg és a festmény mintája, akkor az is zavaró lehet, ha felette lóg.

#6 hiba: Túlzott védekezés

Amikor megvásárolsz egy kanapét vagy a szőnyeget, akkor te is próbálsz figyelni rá, hogy még véletlenül se cseppenjen rá semmi és ne koszolódjon. Sajnos ezeket a baleseteket néha nem lehet elkerülni, hiába is próbáljuk. Ezért sokaknál látni, hogy például a kanapét is pléddel terítik le, hogy ne koszolódjon. Most szólunk: csak nagyon indokolt esetben tedd! Ez ugyanis elronthajta a szoba egész hangulatát és kialakítását, hiszen a leghangsúlyosabb bútorra helyezed rá.

Tipp: Vannak olcsóbb kategóriás kárpit tisztító gépek is, amelyekkel még másnap is tökéletesen eltávolítható minden folt. Ha félsz attól, hogy koszolódik a berendezés, akkor inkább fektess be egy ilyen masinába, amit a lakás más részein is tudsz majd használni.

01_11.jpg

#7 hiba: Kevered a stílusokat

Tudjuk milyen az, amikor nagyon tetszik egy modern szekrény, de rajongsz a vintage darabokért, és persze a nagymama székét is te újítottad fel, a kiegészítők pedig egyenként is nagyon cukik. Viszont ez az egész nem egy harmonikus és szép nappali benyomását kelti, hanem egy túlzsúfolt, kaotikus szobáét.

Tipp: Ne vegyél meg mindent azért, mert megtetszik. Gondold át, hogy illik-e a lakásod környezetébe és hol tudnád elhelyezni, és csak ezután vásárold meg.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonszepitesz.blog.hu/api/trackback/id/tr8914598932
süti beállítások módosítása