Otthonszépítész

Adj új külsőt otthonodnak!

2019. június 27. 14:11 - Otthonszépítész

01_25.jpg

Időről időre elérkezik az a pillanat, amikor meg szeretnénk újítani az otthonunk valamelyik pontját vagy az egész lakást. Sokszor nem is kell olyan nagy dolgokra gondolni, elég, ha a falak új színeket és mintákat kapnak. Nagyon jó megoldás lehet ilyenkor a tapéta, amit akár szakember nélkül is fel tudunk helyezni a falra, ha van egy kis kézügyességünk.

Kezd a régivel!

Sok háztartásban fedi a falakat tapéta. Ha te is köztük vagy, de szeretnéd már lecserélni, akkor se ijedj meg a feladattól! Nagyon könnyen le lehet őket szedni. Tervezz be egy hétvégét vagy vegyél ki pár nap szabadságot, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

Miután minden bútort kivittél a szobából vagy a szoba közepére húztad, akkor szivaccsal és egy permetezővel nedvesítsd át a régi tapétát. Ha kellően vizes, akkor kezd el óvatosan lehúzni. Persze így is lesznek olyan részek, amik nem jönnek le maguktól, de ezt egy erősebb eszközzel könnyedén le tudod kapargani. Arra viszont figyelj, hogy ne sértsd meg a falat!

Ezután érdemes lehet egy kicsit szellőztetni, hogy a falak gyorsabban száradjanak az új tapéta felhelyezése előtt.

02_19.jpg

Tapétázásra fel!

A megfelelő szín vagy minta kiválasztása után kérd szakember segítségét, hogy melyik ragasztót érdemes megvenni. Ha ez megvan, akkor jöhet a munka! Mérd le a fal hosszát, majd vágj akkora darabokat a tekercsből, amire szükséged lesz. Terítsd ki egy asztalra vagy a padlóra a csíkot és kend be egy vastagabb ecsettel a tapétacsíkok hátulját. Ezután hajtsd be a két végét úgy, hogy azok középen találkozzanak, majd hagyd egy kicsit, hogy magába szívja a ragasztót.

A felhelyezést mindig a fal tetején kezd és haladj lefelé miközben tiszta ronggyal kisimítod alóla a légbuborékokat. Ha hosszú lett a tapéta, akkor sniccerrel vágd le.

03_18.jpg

Melyiket válaszd?

Ma már számtalan színben és mintában gyártanak tapétákat, emellett az anyagok között is széles a választék. Ezért mindig jól gondold át, milyen hatást vagy stílust szeretnél adni a helyiségnek. A kisebb mintákat például érdemes nagy szobákban felhelyezni. Ha sok a bútor és a kiegészítő, akkor viszont érdemes a nagyobb helyiségekben is csak egyszínű vagy magában mintás darabokat választani.

A kis szobákban kerüld a sötét árnyalatokat, vagy csak egy-egy fal hangsúlyozására használd.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonszepitesz.blog.hu/api/trackback/id/tr914914730
süti beállítások módosítása